Mali raj za opuštanje i trenutke mira u kući mnogima od nas je kupatilo, zato je potrebno posebno obratiti pažnju na izgled ovog prostora. Čišćenje kupatila je najomraženiji, ali i obavezan posao koji se mora redovno obavljati.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kupatilo je prvo što primete svi gosti, ali isto tako je i mesto za održavanje lične higijene zbog čega mora biti čisto i uredno, bez bakterija. U ovoj prostoriji bakterije se lako razmnožavaju, jer je puna vlage. Među najvećim prenosiocima bakterija su, pored sanitarije koja se ne održava pravilno, zavese na kadama i vlažni peškiri.

 

Zavesu na kadi treba redovno prati, jer se na njoj najlakše sakupe bakterije. Najbolji način za njeno pranje je u toploj vodi sa malo praška za pranje veša i izbeljivača.

 

Peškiri su veliki prenosioci bakterija, jer dugo ostaju vlažni i trebaju se prati na visokim temperaturama.

 

Malu pomoć za dezinfekciju možete naći i u Vašoj kuhinji. Za čišćenje pločica možete koristiti sodu bikarbonu ili sirće koje će im dati blistavo belu boju.

 

Ako imate osećaj da se na slavini stvorio loš pritisak, to je znak da se nakupio kamenac. I ovaj problem možete rešiti uz pomoć sirećeta. Najlonsku kesicu treba napuniti sirćetom i potom je gumicom vezati za slavinu ili možete skinuti slavinu, potopiti je u činiju sa sirćetom i ostaviti da stoji preko noći. Sledećeg jutra kamenca neće biti. Isti postupak se može primeniti i na tušu ukoliko ima loš pritisak.

 

Sirće je dobro i za čišćenje sve sanitarije u kupatilu. Sirće u kombinaciji sa vodom dobro će ukloniti sve bakterije. Svu sanitariju oribajte četkom i sirćetom, i potom prebrišite suvom krpom čime će se ukloniti tragovi vode. Nakon ovog postupka sanitarija će biti čista, i dobiće poseban sjaj.

 

Pločice oko kade se takođe mogu čistiti sirćetom ili sodom bikarbonom da bi se uklonio nataloženi kamenac.

 

Ukoliko imate hidromasažnu kadu pravi način da je očistite je sledeći: napunite je vodom kao da će te je koristiti za kupanje, sipajte kašiku sode bikarbone i uključite je. Na taj način soda bikarbona će ući kroz sve mlaznice i očistiti ih. Ovaj postupak je potrebno ponoviti jednom u dva meseca kako bi hidromasažni sistem što duže trajao.

 

Čišćenje poda najbolje je ostaviti za kraj, jer će se tako očistiti i sva prašina koja je pala tokom čišćenja sanitarije i ostalih delova. Koje god sredstvo da koristite, podne pločice na kraju obavezno prebrišite čistom vodom kako biste uklonili sapunicu i sprečili klizanje.

 

I ne zaboravite da nakon svakog tuširanja ili kupanja prebrišite kadu i slavinu da bi uklonili tragove vode i sprečili skupljanje kamenca. Na ovaj način pomoći ćete sebi tako što će svako naredno čišćenje kupatila biti brže i lakše.